Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Серпень » 22 » заходи з створення мережі протипожежних мінералізованих смуг
09:58
заходи з створення мережі протипожежних мінералізованих смуг

Триває пожежонебезпечний період. 

Одним із ефективних методів боротьби з вогняною стихією є мінералізовані смуги – штучно створений протипожежний бар’єр, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів.

Відповідно до   Закону   України   "Про   пожежну    безпеку" 
( 3745-12 ), на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 
1 липня 2002 року N 870 ( 870-2002-п ) "Про затвердження  Програми 
забезпечення  пожежної  безпеки  на період до 2019 року",  з метою 
запобігання  виникненню  лісових  пожеж  та  покращення  робіт   з 
організації охорони лісів від пожеж ДП «Ізюмський лісгосп» проводить заходи направлені на попередження виникнення лісових пожеж. Одним з основних заходів є створення мережі протипожежних мінералізованих смуг. На даний момент створено 400 км нових смуг та проведено догляду за наявною мережею протяжністю понад 7000 км.
Мінералізована смуга — це штучностворений протипожежний бар’єр. Він створюється шляхом очищення лінійної ділянки території, що межує з лісовим масивом, від горючих матеріалів. Як правило, це робиться механізованим способом: проводиться оранка трактором ґрунту на певну ширину. 

Мінеральний шар ґрунту оголюється, а дерен, трава, хвоя, листя та інші матеріали, здатні горіти, в процесі цього присипаються землею. При вогнищевих спалахах така зорана смуга перешкоджає поширенню низової пожежі на інші ділянки лісового масиву. Інше призначення мінералізованої смуги — створення опорної лінії, від якої буде проводитись зустрічне регульований отжигу лісового масиву, що йде назустріч основної пожежі, смуга вогню знищує на своєму шляху всі горючі матеріали. Зустрівшись, полум’я загасає, так як більше немає чому горіти.

 Лісові пожежі особливо небезпечні в посушливий період, коли створюється умови для горіння сухої трави та гілок. Що потребує значних зусиль для їх гасіння.

 Під час гасіння низової пожежі, коли сил та засобів пожежогасіння достатньо, гасять смугу пожежі одночасно по всьому її периметру шляхом поливання водою крайки пожежі та нахльостування вогню різними підручними засобами і засипання її ґрунтом.

 Коли сил і засобів не достатньо, гасіння починають із краю пожежі двома групами, які пересуваються по флангу і далі до  зустрічі в тилу.

 Мінералізовані смуги прокладають з метою локалізації пожеж без попередньої зупинки їх поширення безпосереднім впливом на крайку.

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar