Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Лютий » 11 » Усе про ділянковові стовпи
12:54
Усе про ділянковові стовпи

Мабуть, всі ми, відпочиваючи у лісі, помічали дивні стовпчики з незрозумілими написами. Проте, мало хто знає, яку інформацію вони містять та для чого встановлюються. Найчастіше ми зустрічаємо у лісі ділянкові та квартальні стовпи. Ділянкові стовпи відносяться до натурних лісогосподарських знаків і встановлюється при виконанні лісогосподарських робіт на території лісового фонду України. Розшифрувати ж написи на такому стовпі досить просто. Наприклад, розберемо напис на ділянковому стовпі: 87-2 ПРЖ-15 1-1,7 В першому рядочку зазначається номер кварталу та номер виділу (квартал – 87, виділ – 2). В другому – скорочений напис лісогосподарського заходу, який проводиться, та рік його проведення (ПРЖ – проріджування, рік проведення – 2015).

В третьому – номер ділянки (якщо такий є) та площа ділянки, на якій проводиться захід (номер ділянки – 1, площа – 1,7 га). В другому рядку можуть зазначатися скорочені назви таких заходів: ОСВ – освітлення, метою якого є видалення з насадження небажаних другорядних порід, які часто переростають головні породи, заглушують їх, загрожують витіснити. Найчастіше цей лісівницький захід направлений на збереження якомога більшої кількості рослин головної породи, і ліквідацію загущеності, звільнення насіннєвих екземплярів. ПРЧ – прочищення, яке забезпечує склад і форму деревостану. ПРЖ – прорідження. Створює умови для формування стовбура і крони кращих дерев. ПРХ – прохідна рубка. Створює умови для збільшення приросту кращих дерев,поліпшення складу, структури та підвищення стійкості деревостану. СРВ - санітарна рубка вибіркова. Під час її проведення вилучаються сухостійні, всихаючі дерева, а також дерева ослаблені внаслідок пошкодження шкідниками, хворобами та іншими видами шкідливого впливу. СРС – санітарна рубка суцільна. Застосовується у разі, коли насадження перестають виконувати захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні та інші функції при цьому вибіркові санітарно–оздоровчі заходи не можуть оздоровити насадження. ЛК– штучне лісовідновлення, яке здійснюється шляхом створення лісових культур (заліснення) на зрубах, згарищах тощо, на яких природне поновлення головної породи неможливе або відбувається незадовільно). ПРП – природне поновлення лісу. Відновлення лісів шляхом самозасівання.

А от завдяки квартальним стовпчикам дуже зручно орієнтуватися у лісі. В кожному лісовому господарстві є своя постійна нумерація кварталів, яка завжди йде із заходу на схід і з півночі на південь. Так, найменші цифри завжди показують номер кварталу, розташованого на північ від стовпа - тому ребро стовпа між двома гранями з найменшими цифрами показує напрямок на північ. Як правило, розмір кварталу, тобто відстань між просіками із заходу на схід становить 500, а з півночі на південь -1000 м. На кожній грані чотиригранного стовпчика вибиті цифри. Наприклад, зустрівся стовпчик з цифрами 61, 62, 88, 89. У тій стороні, звідки видно цифри 61 і 62 буде північ, а в стороні, звідки одночасно видно цифри 88,89 – південь. Відповідно там, де цифри 61, 88 – захід, а 62 і 89 - схід. Будьте уважними – розміри кварталів можуть дещо відрізнятися в залежності від місцевості.

Квартальні стовпи встановлюються у точці перетину квартальних просік між собою. Виготовляються вони переважно з деревини твердолистяних порід, стійких до ураження дереворуйнівними грибами. Фарбуються квартальні стовпи згідно ДСТУ у зелений та білий кольори.

| Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar