Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Квітень » 16 » Шишкосушарка за принципом Каппера в ДП "Ізюмський лісгосп"
09:11
Шишкосушарка за принципом Каппера в ДП "Ізюмський лісгосп"

Ізюмський лісгосп займає площу близько 53 тис, га, основною лісоутворюючою породою лісгоспу є сосна звичайна, яка займає 21 тис га тобто 50% . Щорічно відбувається посадка лісових культур в межах 150 га, для забезпечення лісгоспу високоякісним насінням сосни звичайної, на території лісництв є лісонасінневі плантації на яких щорічно збирається врожай шишок сосни звичайної від 1 до 10 тон щорічно. Цей врожай в подальшому підлягає сушінню.

 Сушіння шишок сосни відбувається на території лісгоспу, а саме в Червонооскільському лісництві бо там функціонує єдина на підприємстві шишкосушарка за принципом Каппера, що забезпечує переробку шишок хвойних порід у повному обсязі . Сосна — таке дерево, що може добре рости не далі 100 кілометрів від своєї малої батьківщини. Може не підійти мікроклімат, ґрунти тощо. Тому насіння не можна завезти навіть з іншої області.

Взимку, коли тріщать морози і лежать сніги — якраз сезон заготівлі шишок, тому у лісництвах починає кипіти робота із заготівлі та збору шишок. Далі заготовлені шишки по лісгоспу  звозяться в лісництво, загружаються на горище, де йде їх підсушування, згодом відбувається завантаження у барабани. Переробка шишки це надзвичайно складний процес, тому що у шишці при вологості 20 – 25% насіннєва луска щільно прилягає одна до одної і це не дає вильоту насіння. При вологості 9-10 % луска відчиняється звільняючи насінину, тому таку шишку висушують в шишкосушарках до їх розкриття. За 3-4 дні останні розкриваються і з них випадає насіння. Підсушування шишок для отримання насіння здійснюється за допомогою дров’яного опалення. Після висипання насіння потрапляє на решета, де ручним способом відокремлюється від крилаток. Уже очищене, яке отримало позитивний результат після проведення лабораторного аналізу в лісонасіннєвій інспекції, потрапляє на висів у розсадники та теплиці. А за рік сіянці вже зеленіють на плантаціях. Крім того, у шишкосушарці – безвідходне виробництво. Шишки без насіння не викидають, а використовують для опалення котла, що підсушує у спеціальних барабанах сирі шишки.

Будівля шишкосушарки нагадує собою ніби лазню, цю схожість підкреслює труба, з якої постійно в'ється димок. Це і є шишкосушарка конструкції російського вченого Володимира Каппера.

Усередині будиночок двоповерховий, в період сушіння шишки відчувається приємний хвойний аромат. На другому поверсі зберігається шишка яка попередньо провітрюється та підсушується. На першому поверсі розташовані камери для сушіння шишки, між оббитими залізом дверима стоїть добре нагріта груба. По обидва боки від опалювального приладу — дві оббиті залізом камери. Під стелею цих камер висять сітчасті  4 барабани для переробки шишок. Один барабан забезпечує переробку за одне завантаження близько 160 кг шишок. Загальна завантаженість шишкосушарки складає близько 650 кг за одне завантаження. Щоб шишки розкрилися і насіння випало, в камерах підтримуємо температуру 45 градусів. Барабани кілька разів на добу повертаються, щоб шишки рівномірно підсихали і не пересмажилися. Так шишки сохнуть. Коли перевертають барабани, на постелену на підлозі клейонку висипається насіння.

Потім його переминають руками, щоб видалити вже непотрібні крильця насінин. Далі насіння зсипають у 20-і 30-літрові скляні бутлі на зберігання. Це роблять, щоб до майбутнього лісу не добралися комахи-шкідники.

Таким чином лісгосп щороку отримує насіння сосни звичайної для посівів у теплицях, вихід плюсового насіння залежить від якості шишок, від правильності технологічного процесу сушіння.

Процес сушіння дуже трудоємкий та водночас захоплюючий, тому щороку за цим процесом мають змогу спостерігати учні шкільного лісництва, лісничий Червонооскільського лісництва Мітронічев Ю. А часто проводить екскурсії на шишкосушарці для того, щоб знання про цей процес передавалися наступним поколінням. Щоб в майбутньому лісівники , бачачи хвойні ліси з великою впевненістю відчували частинку гордості та впевненості в тому, що можливо саме вони заготовили ту саму шишку з якої тепер росте ліс.

| Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar