Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2021 » Червень » 10 » ІЗЮМСКИЙ ЛІСГОСП СТВОРЮЄ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-РОЗПЛІДНИЙ ЦЕНТР
11:17
ІЗЮМСКИЙ ЛІСГОСП СТВОРЮЄ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-РОЗПЛІДНИЙ ЦЕНТР

ІЗЮМСКИЙ ЛІСГОСП СТВОРЮЄ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-РОЗПЛІДНИЙ ЦЕНТР

Державне підприємство «Ізюмське лісове господарство» продовжує роботи направлені на збільшення лісистості регіону.

В минулому році лісгоспом було зібрано більше 100 кілограмів насіння сосни звичайної, яке на весні було висіяно на площі 0,6 га в лісові розсадники. З даної площі планується виростити від 2 до 4 млн. сіянців сосни звичайної. Але на цьому лісгосп не зупиняється, час зумовлює нас вдосконалювати лісокультурне виробництво. З цією метою лісгоспом проводяться роботи по отриманню погоджувальної документації на будівництво сучасного «Регіонального лісового селекційно-розплідного центру», що дасть змогу вирощувати сіянці сосни з закритою кореневою системою, в обсягах 1 млн. штук.

ЩО ТАКЕ СЕЛЕКЦІЯ?

Селекція в точному перекладі з латинської на українську мову означає відбір, тобто це наука про покращення існуючих видів і виведення нових більш продуктивних рослин та тварин, що отримали назву сортів в рослинництві та порід в тваринництві.

Підвищення продуктивності, покращення якісного складу та прискорення росту лісів із широким використанням у лісівництві селекційно-генетичних методів стає головною задачею та програмою сучасної лісогосподарської діяльності. Розробки перспективного асортименту видів та сортів деревних рослин для лісів та озеленення сучасних і майбутніх індустріальних міст - одне з найактуальніших завдань сучасності.

Іншими словами, лісова селекція розробляє способи впливу на деревні рослини з метою зміни їх спадково обумовлених властивостей і якостей в бажаному напрямку.

ЯК ПРОВОДИТЬСЯ СЕЛЕКЦІЙНИЙ ВІДБІР?

При будь – якій селекційній роботі відбір є найбільш важливим і вирішальним процесом. Відбір – це основа селекційної роботи: з відбору вихідних форм починається виведення сорту, відбором і закінчується апробація форм і визнання нового сорту. Він має місце і при гібридизації і мутаціях. При

чистому відборі з вже існуючого генетичного різноманіття виділяють і розмножують тільки ту частину, яка найбільше відповідає цілям селекції. При схрещуваннях і мутаціях можна отримати з новими якостями. Селекціонер, як правило, використовує рослинний матеріал, який піддавався природному відбору протягом тисячоліть, тобто ті рослини, які пристосувалися до навколишніх умов.

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН ЛІСОВИЙ СЕЛЕКЦІЙНО-РОЗПОДІЛЬНИЙ ЦЕНТР?

Перехід лісокультурної справи на сортову основу – якісно новий етап в створенні лісів. Досвід показує, що впровадження сортів може підвищити продуктивність лісів на 20 – 30% i навіть більше.

У 1992 році в Україні при Держкомісії з сортовипробування та охорони сортів рослин було створено Експертну Раду з сортовипробування лісових деревних порід. З цього

часу розпочато планомірні роботи з сортовипробування головних лісоутворюючих порiд в нашій країні. Однак, задовго до організації Державного сортовипробування в Україні проводились багатогранні дослідження з відбору, виведення та вивчення нових цінних форм та популяцій.

ПОДЯКА

Лісгосп щиро вдячний керівництву Ізюмського району за сприяння в роботі, а саме в наданні дозволу на розробку проектної документації.

Наступним етапом роботи є погодження документації в Харківській ОДА.

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar