Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2020 » Лютий » 24 » Бережімо первоцвіти!
19:28
Бережімо первоцвіти!

Раннє тепло пробудило від сну перші ранньоквітучі квіти – проліски. Намагаючись скористатись першим теплом весняного сонця, квіти неабияк пожвавлюють лісовий ландшафт, але, на жаль, перед початком святкування 8 березня не можуть уникнути пильної людської уваги.
Стаючи жертвами квіткових браконьєрів, ранньоквітучі квіти зменшують свою чисельність та поширення, а тому занесені до Червоної книги України. Зокрема, це всі види пролісків, білоцвітів, майже всі види шафранів (крокусів), сну, рябчиків.
Наймасовішим є продаж саме пролісків. Продавці часто розповідають легенду, що охороні підлягають лише рослини із п’ятипелюстковими квітами, а з трьома – не охороняються. Але це неправда, п’ятипелюсткових підсніжників просто не існує! Це міф.
Інший міф, який можна почути від продавців, – це нібито збір квітів без коріння не шкодить рослині. Це теж неправда, оскільки саме лише вегетативне розмноження призводить до поступового виродження рослин.
У багатьох країнах світу вже традиційно святкують День проліска який припадає на 19 травня, але після 8 березня до цього свята доживає малий відсоток квіток. Про пролісок зібрано безліч історій, цікавих фактів і легенд, адже саме усвідомлення того, що під снігом криється щось живе, викликає захоплення.
У всьому світі налічують близько сотні видів проліска, серед яких є і грецький, і візантійський, і кавказький, квітучий так високо в горах, що дійти до нього так само важко, як до едельвейса.
Проліски бувають найрізноманітніших кольорів і форм. Існує навіть кулястий пролісок, що носить назву проліска Ельвіс. Він виростає іноді до 20‑25 сантиметрів. Дуже гарні проліски махрових сортів, а деякі з них ще й божественно пахнуть.
Дослідження показують, що ця квітка може допомогти в лікуванні хвороби Альцгеймера – за допомогою активного інгредієнту, який у ній міститься. Йдеться про галантамін, речовина, яку вчені ще вивчають, щоб відкрити весь її лікувальний потенціал.
Пролісок – це не тільки перша весняна квітка, але й перша квітка у світі! Існує гарна легенда. Йшли вигнані з раю Адам і Єва холодною безлюдною землею, їхні босі ноги обпікав колючий сніг, була зима, стояли морози. Бідна Єва розплакалася, не стільки від холоду і болю, скільки від жалю про загуб­лений рай, де завжди світило сонце і цвіли квіти. Зглянувшись, Господь перетворив кілька її сльозинок у квіти проліска, щоб вони втішили її і дали зрозуміти, що Бог не залишив своїх дітей.
Згідно з повір’ям жителів туманного Альбіону, пролісок є не тільки символом надії та весни, що наближається, але й прекрасним оберегом від нечистої сили, тому всі власники котеджів висаджують його навколо будинку, а жителі міст розводять прямо на вікнах.
Що стосується ситуації в цілому, то на сьогоднішній день продаж всіх первоцвітів є незаконним і карається низкою статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, статтями 88‑1 (Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу), 90 (Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статтями 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях). Крім того, за кожну зірвану квітку має нараховуватися штраф згідно Постанови Кабінету міністрів України від 7 листопада 2012 року № 1030. Кожен продавець, що торгує цілою сумкою пролісків, має бути обкладений штрафом у декілька десятків тисяч гривень.

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar