Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2018 » Грудень » 7 » З 2019 РОКУ ЗАПРОВАДЖУЮТЬСЯ НОВІ НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ ЯКОСТІ ДЕРЕВИНИ, ГАРМОНІЗОВАНІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ
13:32
З 2019 РОКУ ЗАПРОВАДЖУЮТЬСЯ НОВІ НАЦІОНАЛЬНІ СТАНДАРТИ ЯКОСТІ ДЕРЕВИНИ, ГАРМОНІЗОВАНІ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ

 

Лісовій громаді держави та господарюючим структурам, які використовують у виробництві деревину, починаючи з 1 січня 2019 року, необхідно буде користуватися національними стандартами, гармонізованими з європейськими, в яких суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик в лісоматеріалах. 
Якщо зараз деревина в Україні розподіляється на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та має низку сортиментів (призначення), то з 2019 року буде розподілятися на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах.
Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, розроблялися Технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів ТК 18 «Лісові ресурси» та затверджувалися ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості».
Зокрема, розроблено та затверджено вісім стандартів (ДСТУ EN) класифікації за якістю для хвойних і листяних лісоматеріалів (ялина і ялиця; сосна; модрина та тис; дуб і бук; тополя; ясен, клен та явір), а також класифікації за розмірами для листяних та хвойних порід.
У зв’язку з тим, що з 01.01.2019 р. скасовуються всі стандарти, розроблені до 1992 року (переважно всі міждержавні ГОСТ), на заміну яких мають бути введені європейські стандарти (EN) або, у разі відсутності таких – міжнародні (ISO), складено план робіт, що має бути виконано до 01.01.2019 р.
Наповнення плану робіт обумовлено тим, що на частину продукції лісогосподарських підприємств, не існує ні європейських, ні міжнародних стандартів. Також частина європейських стандартів в Україні не легітимна, а деякі чинні в Україні нормативні документи суперечать між собою.
Відповідно до плану робіт наразі розробляються, уточнюються та затверджуються ще п’ять стандартів та дев’ять Технічних умов.
Окрім того, у зв’язку із переходом на європейську систему стандартизації, розроблена коригуючи форма на класифікацію лісоматеріалів (до кінця 2018 року).
Коригуючі форми між різними системами класифікації лісоматеріалів
(ГОСТ та EN)

тут: ГОСТ ТА EN

 

    БІЛЬШ ДЕТАЛЬНО ТУТ : 

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar