Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2018 » Серпень » 21 » УВАГА! В ЛІСІ НАДЗВИЧАЙНО ВИСОКА ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА!!!
21:44
УВАГА! В ЛІСІ НАДЗВИЧАЙНО ВИСОКА ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА!!!

 

Всьго в поточному році в лісах лісгоспу виявлено та ліквідовано 10 випадків лісових пожеж. Вогнем пошкоджено 1,22 га лісових насаджень. Тільки у двох випадках пожежа виникла в результаті удару блискавки, в решті випадків винуватці - люди.

На данний час за порушення "Правил пожежної небезпеки в лісах України" працівниками державної лісової охорони лісгоспу виявлено та притягнуто до відповідальності 29 порушників. 

З настанням сухої погоди, зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності. Саме це й завдає чимало клопотів лісівникам, а, подекуди, й невиправної шкоди природі. Підпали на узбіччях доріг та полях під лісом перекидаються на лісосмуги й лісові масиви, займаються дерева, гине лісова звірина, значної шкоди завдається верхньому шару ґрунту. Суха підстилка та вітер допомагають вогню блискавично поширюватися, тож врятувати ліс та його мешканців від пожежі дуже важко. Адже відпочиваючи на природі, не забувайте про правила поведінки в лісі, особливо при поводженні з вогнем.

Щоб уникнути лісових пожеж протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

- відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 680 грн.) і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190 до 1700 грн.).

Так, відповідно до статті 77 КУпАП порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.) і на посадових осіб - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн.) і на посадових осіб - від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 119 до 204 грн.) з обов’язковим відшкодуванням збитків завданих лісу відповідно до ст. 107 Лісового Кодексу України. Крім того, згідно ст.245 Кримінального Кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць або інших таких насаджень вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом караються обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Встановлення особи порушника належить до повноважень органів Міністерства внутрішніх справ.

Пам'ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити! 
            У разі виявлення пожежі необхідно телефонувати 101.

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar