Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2018 » Березень » 12 » Тренінг з лісової педагогіки: теорія та практика
11:48
Тренінг з лісової педагогіки: теорія та практика

28 лютого цього року в Державному агентстві лісових ресурсів України представники ГО ФОРЗА провели семінар-тренінг з лісової педагогіки для представників обласних управлінь, лісівників та педагогів учнівських лісництв південно-східних та центральних регіонів України.
Даний тренінг було проведено в рамках заходів з підвищення потенціалу лісівників у лісівничій й екологічній освіті для дітей, молоді і загалу завдяки фінансовій підтримці проекту «Кваліфіковані лісівники = кращі ліси». Учасниками тренінгу були представники обласних управлінь Київської, Донецької, Житомирської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Черкаської та Чернігівської областей, в посадові обов’язки яких входить проведення еколого-просвітницької діяльності, налагодження та координація роботи учнівських лісництв, а також керівники учнівських лісництв, представники еколого-натуралістичних центрів даних регіонів.
Харківську область на цьому заході представляли працівники державного підприємства « Ізюмське лісове господарство» - провідний інженер з підготовки кадрів Павленко О.А. та майстер лісу Артемівського лісництва ( Капитолівське учнівське лісництво) Безкорса А.О. 
Під час тренінгу експерт проекту Світлана Купцова надала базову теоретичну інформацію про лісову педагогіку, її історію, мережу, особливості, цілі, цільові групи, методику тощо.
Теорія поєднувалась з практичними завданнями, інтерактивними іграми та заходами лісової педагогіки. Учасникам було надано ряд інструментів лісової педагогіки, які вони опрацювали під час тренінгу -це мапа понять, методичні вправи з правил поведінки в лісі, лісової брами, лісових ярусів, вправи із асоціативного мислення. Важливою формою роботи лісової педагогіки, що є актуальною для України, є пригодницька екскурсія лісом або ж екологічною стежкою, яких є багато в лісництвах України. Тому учасникам цікаво було дізнатися про приклади вступних, основних та завершальних вправ, які можна застосовувати під час такої екскурсії.
Неабияку зацікавленість викликала інформація про таку форму застосування заходів лісової педагогіки для поширення знань про ліс серед населення, популяризації роботи лісівника та покращенні іміджу галузі як організація Свята лісу для дітей та дорослих. В Закарпатті вже два роки поспіль за активної підтримки ГО ФОРЗА це Свято проходить з великим успіхом, інформацію про досвід його організації надала експерт проекту Радміла Устич. Також учасники переглянули промо-відео та телесюжети місцевого ТВ, які дали змогу відчути атмосферу свята.
Дані відео можна переглянути за посиланнями: Перше та Друге
Також активне обговорення відбулося й щодо концепції лісової педагогіки в Україні, яка наразі на стадії підготовки. Учасники висловлювали своє бачення щодо сфери застосування лісової педагогіки, практичних моментів її впровадження, інституційного та фінансового забезпечення.
Усі надані під час тренінгу інструменти лісової педагогіки можуть бути адаптовані відповідно до віку учасників заходу, їх рівня знань, завдань, які ставить перед собою лісовий педагог. Після тренінгу усі учасники отримали фахові методичні матеріали, ігри «Асоціативне меморі» та «Вгадай-но!», квартальні календарі лісової педагогіки та взірці промо-матеріалів до Свята лісу
.

Важливо, що такий тренінг став також й платформою для спілкування та обміну досвідом між представниками різних організацій, які роблять спільну справу, але не мають можливостей обговорювати нагальні питання еколого-просвітницької роботи з населенням у пропагуванні бережливого ставлення до лісу.

Довідково: Проект «Кваліфіковані лісівники = кращі ліси» реалізується в рамках і за фінансової підтримки Міжнародної Програми Лісової Служби Департаменту сільського господарства США. Метою проекту є  покращення спроможностей, зокрема, практичних знань та навичок лісівників-практиків та студентів-лісівників щодо багатофункціонального наближеного до природи ведення лісового господарства, його підходів та інструментів. Створення навчального середовища і розробка інструменту оцінки водозборів та  розширення потенціалу лісівничої та екологічної освіти лісівників у Карпатському регіоні України з використанням досвіду та знань Лісової Служби США.

Завантажити  :

 Навчальний посібник "Лісовий гід" - частина 1

 Навчальний посібник "Лісовий гід" - частина 2

 Про ліс у лісі – збірка інтерактивних ігор (частина перша)

Про ліс у лісі – збірка інтерактивних ігор (частина друга)

 

                                    

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar