Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2020 » Березень » 5 » Не паліть траву! Бережіть природу!
09:44
Не паліть траву! Бережіть природу!

 

Навесні, коли сходить сніг і оголюється грунт з висохлої торішньої рослинністю, починається тривожна пора весняних палів. Деякі люди влаштовують пожежі, спалюючи торішню траву.
Сухі торішні трава, очерет і листя - це не сміття, а безцінна захист грунту від ерозії і змиву поживних речовин, а також - джерело живлення, житловий будинок, притулок, коротше кажучи - необхідні умови для життя багатьох рослин, грибів і тварин. У природі передбачені механізми, завдяки яким трава відростає після зими самостійно, без палів, а минулорічна - перегниває і ніяк не є перешкодою для молодої порослі. Навпаки, разом з торішньої дрантям згоряють насіння різноманітних рослин і на місці палів розвиваються вогнестійкі жорсткі бур'яни, що витісняють хороше різнотрав'я.

Ранні пали означають, що на місці згарищ взагалі не зможуть загніздилися журавлі, лебеді, дикі гуси, дрохви, куріпки та інші наземно-гніздяться птахи, тому що тільки торішня рослинне ганчір'я забезпечує укриття для їх гнізд. Позбавляються укриттів і перші виводки зайченят.

На згарищах дуже часто можна знайти згорілі пташині гнізда із залишками яєць, обгорілих равликів, дрібних ссавців. У вогні горять всі живі істоти - джмелі і дикі бджоли, зимуючі в неглибоких нірках, сонечка, жужелиці, новонароджені зайчата, їжаки, ящірки, жаби, жаби. Навіть земляні черв'яки та інші грунтові тварини «запікаються» в верхньому шарі грунту. Хтось згорає, хтось задихається в диму. Тільки задумайтеся: на місці підпалу життя екосистеми відновлюється лише через роки, а часто змінюється до невпізнання. Не випадково, весняні, також як і осінні пали законодавчо заборонені.

Не паліть траву! Бережіть природу!

 

 

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar