Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Січень » 16 » Лісове царство: найкрасивіші ліси планети
16:47
Лісове царство: найкрасивіші ліси планети

Ми розповімо вам про найкрасивіші, загадкові та казкові ліси, які існують на цій планеті.

Бамбуковий ліс Сагано, Японія


Підніжжя гори Арасіяма на околиці префектури Кіото – одне з найпопулярніших туристичних місць Японії. Там можна побачити чудовий парк, який особливо популярний весною, коли цвіте вишня, і восени, коли листя загоряється вогняними відтінками червоного, жовтого і помаранчевого. На території цієї багатовікової історичної пам’ятки з мальовничим ландшафтом розкинувся вражаючий бамбуковий ліс Сагано, єдиний в своєму роді. Доріжка розсікає бамбукові дерева, і коли сонце пронизує гай яскравим світлом, погляду відкривається воістину мальовничий вид пронизаний, немов списами променів.

Шварцвальд, Німеччина

Чарівний і загадковий ліс Шварцвальд (в перекладі «чорний ліс») в Німеччині по праву вважається одним з найбільш чудових природних чудес світу. Цей вкритий лісом гірський хребет в землі Баден-Вюртемберг отримав свою назву від римлян завдяки щільно ростучим хвойним деревам, які не пропускають в ліс сонячне світло. Однак крім краси місцевої флори, в Шварцвальді можна побачити гори, річки, озера, водоспади, пішохідні доріжки, стежки для їзди на гірських велосипедах і бігові лижні траси, а також унікальних мешканців лісу. 

Кривий ліс, Польща

Кривий ліс (Krzywy Las) розкинувся в передмісті Новіші Царново, Польща, ніби зійшов з сюрреалістичних картин Сальвадора Далі, і ось уже 80 років є загадкою для людини. Кривий ліс негустий гай налічує приблизно 400 сосен, посаджений в 1930 році в колишній німецькій провінції Померанія. Причиною такого незвично-симетричного викривлення дерев вважають використання особливого інструменту або техніки при посадці, однак методи і мотиви залишаються невідомими, а сам ліс продовжує надихати місцеві легенди про втручання надприродних сил.

Національний лісовий парк Чжанцзяцзе, Китай

Дикий скелястий ліс став вважатися національним парком відносно недавно, хоча природна територія існує вже давно – він був офіційно відкритий в 1982 році і майже негайно внесений до списку об’єктів Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО. Територія парку – близько 13 000 км2, де мешкає близько 500 видів тварин і ростуть рідкісні види рослин, які з моменту присудження титулу Національного парку Чжанцзяцзе знаходяться під захистом і наглядом. Одна з визначних пам’яток парку – найвищий в
світі комплекс ліфтів, які піднімають туристів на оглядовий майданчик в 360 метрах над землею.

Озеро Кадді, США

Озеро Кадді, розташоване на кордоні штатів Техас і Луїзіана, займає площу 25,400 акрів – суцільно лабіринти водних шляхів, проток, боліт, каналів, островів і заростей кипарисів, порослих бородатим мохом. Це місце настільки поросле, що в ньому дійсно легко загубитися. На озері, названому на честь корінних південно-східних індіанців, які жили на цій території до їх виселення в XIX столітті, розташувався найбільший кипарисоподібний ліс в світі. Заболочені землі знаходяться під програмою міжнародного
захисту природи, так як відомі своїм різноманіттям фауни: тут живуть бобри, дятли, сови і навіть алігатори.

Тропічний ліс Дейнтри

Дейнтри є величезною областю тропічних лісів в Австралії, що ростуть аж до узбережжя Квінсленда. Відомий приголомшливою красою і вражаючим природним розмаїттям ліс Дейнтри налічує 160 мільйонів років і є одним з найстаріших збережених тропічних лісів в світі. Тут живуть 30 відсотків усіх австралійських жаб, рептилій і сумчастих видів тварин, 65 відсотків всіх видів рукокрилих і метеликів Австралії, а також ростуть багатовікові рослини. Велика частина лісу Дейнтри – вологі тропіки, які є об’єктом всесвітньої спадщини Квінсленда, але детально дослідивши територію, можна відкрити для себе білі піщані пляжі, коралові рифи, скелясті гори, ущелини, річки і мальовничі водоспади.

Лісовий заповідник Монтеверде Клауд, Коста Ріка


Лісовий заповідник Монтеверде Клауд розташований в Коста-Ріці уздовж гірського ланцюга Кордильере-де-Тіларан і щороку його відвідують близько 70 тисяч туристів, що робить його безцінним для країни. Ліс складається з 6 екологічних зон, куди входить понад 2,500 видів рослин, 100 видів ссавців, 400 видів птахів, 120 видів рептилій і земноводних і тисячі видів комах. Тут також росте найбільша кількість видів орхідей в світі (більше 500). А серед гордих представників світу фауни можна зустріти ягуара, оцелота, центральноамериканського тапира, дзвонаря і невловиму птицю кецаль.

Ліс Вайпуа, Нова Зеландія

Ліс Вайпуа насамперед знаменитий тим, що тут ростуть два гігантських збережених дерева каурі, Тані Махутов і Ті Матуа Нгаере, а ще однією з кращих ділянок хвойних лісів каурі в Новій Зеландії. Дерево Ті Матуа Нгаере – найбільше по обхвату і друге за величиною каурі в Новій Зеландії; його вік, за оцінками експертів, становить від 2,000 до 3,000 років, а знамените Тані Махутов («володар лісу» на мові маорі) віком від 1,250 до 2,500 років є найбільшим з відомих дерев каурі. 
 

Національний парк Біловезька пуща, Польща і Білорусь

Всім представникам слов’янських народів припадала нагода чути про Біловезьку пущу: про неї проспівано багато пісень, написано рядків в літературі, намальовано картин і знято фільмів. Це багатовіковий лісовий масив, що розкинувся уздовж кордону між Білоруссю і Польщею, який також є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і вважається одним з останніх і найбільших решти ділянок пралісу, що колись простягався через Європейську рівнину. У лісі росте кілька величезних
стародавніх дубів, деякі з яких мають власні імена, наприклад, Король Незнаново, Імператор Півдня і Хранитель Звежінца.

Смерекові праліси Карпат, Україна

Менш відомі широкому загалу смерекові праліси зростають на висотах вище 1200 м і тому не підлягають інтенсивній господарській діяльності. Вони разюче відрізняються від звичних нам смеречників штучного походження, посаджених на нижчих висотах. На відміну від останніх, надзвичайно зімкнених та бідних, розмах ялин у природних шпильчаках вражає. На вкритих
мохом впалих і зігнилих стовбурах рядками тягнуться вгору молоді дерева, так мертве стає основою живого. На сухих стовбурах помітні численні дірки – сліди роботи унікального трипалого дятла, який в Україні мешкає лише тут. Найкращі смеречникові праліси зростають на верхніх схилах хребтів Горгани, Чорногори та Мармароси.

| Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar