Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Липень » 9 » Дотримуйтесь чистоти при відпочиноку на природі!
19:18
Дотримуйтесь чистоти при відпочиноку на природі!

 

Кожен раз, виїжджаючи на природу, ми сподіваємося отримати порцію нових приємних вражень.

Але в реальності відволіктися на сто відсотків не вдається, тому що куди б ми не поїхали, ми гарантовано зустрінемо сліди перебування своїх попередників: пластикові пляшки, витоптані галявини, обгорілий ліс ...

Деякі пристосувалися не помічати негативних моментів, ігнорувати небажані елементи в пейзажі. Однак для більшості справжніх любителів природи дисгармонія, внесена людиною, не залишиться непоміченою. Щоб допомогти зберегти існуючі цінності ми закликаємо вас дотримуватися і пропагувати такі правила поведінки на природі.

  Прибирайте за собою все сміття

Навіть кинуті бананові і апельсинові шкурки псують навколишній вид. І будуть псувати його не менше року. Пластикова пляшка або банку з-під пива взагалі сама не зникне. Коли місце пустинне й надії на зникнення сміття немає, не полінуйтеся взяти з собою чужу пляшку або поліетиленовий пакет. Не виключено, що ви прийдете сюди ще раз, і в цьому випадку буде надія, що місце зустріне вас первозданною чистотою.

На часто відвідуваних стоянках нині можна побачити гору сміття в одному місці. Чи не вподібнюйтеся тим "любителям" природи, які вважають такий спосіб утилізації сміття в одному місці культурним. Ніхто його звідти не прибере. Не вносьте свою лепту в знищення природи. Забирайте своє сміття з собою і залишайте відвідування місце хоча б в такому стані, в якому воно було до вашого приходу, а ще краще - прихопіть сміття, залишене до вас. В крайньому випадку, його можна спалити. Спалювання прибирає сміття з поля зору, але треба пам'ятати, що згорілий пластик призводить до отруєння грунту, повітря і води в місці спалювання                                     

Будьте обережні з вогнем

Якщо вам довелося розвести багаття (обсохнути або для шашлику), то не залишайте його непогашеним. Ретельно залийте його водою перед відходом, щоб не залишилося ні одного тліючого жарини. У суху і вітряну погоду з багаттям треба бути гранично обережним. Пам'ятайте - наслідки лісової пожежі залишаються надовго. І місце, яке дарувало вам радість, буде виглядати похмурим і незатишним кілька років.

Також ретельно гасіть за собою недопалки, не кидайте їх під ноги і, особливо, в озеро чи річку - там він буде плавати кілька місяців! Найкраще забрати його з собою, якщо дуже гидуєте, то загасите його як слід і закопайте в землю або мох, хоча б і не глибоко. Вид валяється сміття (в тому числі і невеликого недопалка) вздовж лісової дороги або берега лісового озера краде половину задоволення від прогулянки, так як порушує процес злиття з природою і повертає вас в реальний світ.


 Не залишайте слідів свого перебування

 Не треба увічнювати факт свого відвідування даного місця на скелях, каменях або в корі дерева. Повірте - за такий "подвиг" добрим слово вас ніхто не згадає. Отримайте на свою адресу, хоч і анонімно, багато невтішних послань.

 Не намагайтеся близько підійти до дикій тварині (особливо крупному) або, тим більше, переслідувати його. Це небезпечно! Дикі звірі намагаються уникати людей, але, іноді, люди застають їх зненацька. Наприклад, можна нарватися на лося або зграю кабанів, захоплених процесом їжі. Якщо ви першим помітили тварини, то не проявляйте паніку - Не біжіть. Спокійно, без прояву страху, відходьте. У великій компанії ризик несподівано зустріти дику тварину набагато нижче, так як велика компанія видає більше шуму і у звірів більше шансів почути їх заздалегідь і ретируватися. У місцях, де явно є звірі, треба шуміти спеціально: прив'язати дзвіночок до рюкзака, або будь-які бриньчала залізні предмети - казанок, ложку, кружку.

Не соромтеся проводити повчальні бесіди з дітьми та підлітками

 Правила поведінки на природі (а особливо, правила культурної поведінки на природі) самі не виробляться. Вони повинні бути виховані і доведені особистим прикладом.

               Отримуючи задоволення від спілкування з дикою природою, не наносите їй шкоди. Вносьте в неї якомога менше змін фактом свого існування. Пам'ятайте про майбутнє. Ви тут не в останній раз і від вас залежить те, як буде виглядати вибране вами місце в наступний раз.

Бережіть природу!

| Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar