Офіційний сайт державного підприємства 
 Ізюмське лісове господарство

Главная » 2019 » Лютий » 21 » Чому не можна палити траву навесні і до чого це призводить
19:07
Чому не можна палити траву навесні і до чого це призводить

Всі знають, що як тільки починається весна, коли сходить сніг і оголюється грунт, а також пізньої осені, всюди починаються пожежі, починає горіти пожухла трава, причому на величезних площах. І підпалють її ніхто інший, як самі люди, в основному люди похилого віку, які впевнені, що «роблять добро». Насправді це пережиток радянських часів. Люди, які заявляють, що спалювання минулорічної трави необхідно, помиляються самі і вводять в оману інших. Кожен акт підпалу - це злочин проти миру природи.

Головна небезпека полягає в провокуванні лісових пожеж і руйнуванні біоценозу екосистеми.
Біоценоз (від грец. Bios - життя, Koinos - загальний) - взаємопов'язана сукупність мікроорганізмів, рослин, грибів і тварин, що населяють більш-менш однорідний ділянка суші або водойми.

Що спонукає багатьох з нас здійснювати цей акт вандалізму? Одних задоволення від виду вогню, других хуліганство. Але в основному причини «дуже розумні і серйозні»:

1. Звичка. Не знаю чому, але усі так роблять.
2. Задоволення. Красиво, подобається грати з вогнем, нагадує дитинство, романтично, пов'язано з весною.
3. Хуліганство, піроманство.
4. Прийом агротехніки - спрощення праці, удобрення грунту, стимулювання зростання нової рослинності. Для того, щоб спалити сухостій - стару траву і гілки, не треба прибирати сміття і суху траву граблями вручну. Навіщо полоти ділянку від бур'янів і порослі засмічених дерев, якщо можна підпалити? Ще нічого не виросло, нікого в траві я не бачу. Трава швидко згорить, а грунт не торкнеться. Недбайливі хлібороби за допомогою вогню прибирають торішню стерню на ріллі, коли восени не скосили її вчасно. Агрономи палять, щоб орати простіше було, - їм зараз треба на паливі заощадити, а на потім їм плювати. Недбайливі скотарі стимулюють ранню появу трави на пасовищах і очищають сінокоси. Вважається, що це спосіб «прогріти» грунт, внести в грунт добрива у вигляді золи, в результаті чого на випалених ділянках трава нібито з'являється швидше і буде рости краще.
5. Вважають, що так швидше з'явиться молода зелень.
6. Багато хто помилково переконані, що вмирають личинки шкідливих комах.
7. Контроль за пожежами. Все одно підпалять - краще я перший це зроблю, я простежу. А після мене палити буде вже нічого. І дітям не дам палити - все сам. Спалюють траву поруч з селом, часто так підпалюють самі себе.
8. Захист від кліщів. Багато хто думає, що за допомогою підпалу трави позбудуться лісових кліщів і енцефаліту.

9. Пияцтво і безладність. П'яні люди палять траву, самі не знаючи навіщо. А деякі, і тверезі, кидають недопалки в суху траву - випадково або навмисно.

Насправді - все це міфи, пусті плітки, які масово поширилися в радянські роки і міцно осіли в головах людей похилого, так і деяких молодих людей, добре навчених консервативними батьками, бабусями і дідусями.

Так чому ж не можна палити траву навесні, восени і до чого це призводить:

1. Лісові і торф'яні пожежі
Особливо страшні пожежі можуть горіти все літо і навіть взимку під снігом. Можуть згоріти будинки і цілі дачні селища, вибухнути газопроводи, машини, пошкодитися лінії електропередач. Вітер і природні умови в 80% випадків можуть зло пожартувати над любителями палів і перекинути вогонь далеко і надовго. 

2. Руйнування екосистеми

1) У дикій природі все передбачено так, щоб трава, чагарники росли після зими самі, без палів. У нашому кліматі трава перегниває за зиму і не є перешкодою для молодої порослі, а згодом перегниває і гілки. Крім цього, гілки в траві - прекрасне місце для гніздування птахів.

2) Ефект швидшого росту трави в результаті випалювання є удаваним. Суха трава просто приховує спочатку молоді зелені пагони, і не випалені ділянки здаються сірими. У той час як на почорнілих випалених ділянках зелена трава добре помітна.

3) Під час палів вже починає рости трава, квіти. Чагарники починають свій активний вегетативний період - тобто ростуть, хоча неозброєним оком цього і не видно. Після палів виживає і першою пускається в ріст, заглушаючи ослаблену і майже загублену іншу флору, найгрубіша, невибаглива трава і бур'ян. Таким чином, збіднюється видовий склад луговий рослинності і тваринного світу.

4) Гинуть насіння рослин і самої трави над поверхнею землі і насіння під землею, на землі.

5) Гинуть багато комах, їх личинки, лялечки. У вогні горять всі живі істоти - сонечка, жужелиці, дощові черв'яки і інші, що винищують різних шкідників саду і городу, і беруть участь в процесі освіти грунту. Для дощових черв'яків зайвої сухої трави не буває. Її дружно і швидко переробляють, перетворюючи в найцінніше добриво, вносячи його в глибину грунту до коріння рослин, і одночасно роблять грунт пухкої, живий. Суха торішня трава - не сміття, а безцінне харчування, житловий будинок, умови для життя, створені самою природою.

6) Випалювання сухої травостою викликає загибель кладок і місць гніздування птахів, гніздовий період яких починається на початку квітня.

7) При підпалі трави гине вся корисна мікрофлора грунту, в тому числі і та, яка допомагає рослинам протистояти хворобам.

8) Трав'яні пожежі призводять до помітного зниження родючості грунту. Трав'яний пожежа не збільшує кількість мінеральних поживних речовин в грунті - він лише вивільняє їх з сухої трави, робить доступними для живлення рослин. При цьому втрачаються азотні сполуки, і мертве органічна речовина грунту. Скорочення кількості мертвого органічної речовини в грунті - головний фактор зниження ґрунтової родючості. Органічна речовина - гумус - забезпечує пористість і рихлість грунту, її вологоємність, здатність утримувати елементи мінерального живлення рослин в тих формах, з яких вони можуть швидко вивільнятися в грунтовий розчин. Крім того, органічна речовина багато в чому визначає здатність грунту протистояти водної та вітрової ерозії - скріплені мертвої органікою частки піску і глини важче змиваються водою або здуваються вітром, а значить, родючий шар грунту краще зберігається з плином часу. Нарешті, мертве органічна речовина вивільняє наявні в ньому елементи мінерального живлення поступово, у міру розкладання - в той час, як при згорянні цієї речовини мінеральні елементи переходять в розчинну форму (в золі) швидко і надалі легко вимиваються першим же сильним дощем. Багато родючі грунти, наприклад, чорноземи, в умовах постійного випалювання сухої трави просто не змогли б утворитися - оскільки не було б необхідного для їх формування постійного поповнення грунту мертвим органічною речовиною.

9) У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні: особливо новонароджені зайчата, їжаки і ежата,  жаби. При сильної трав'яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть в сухій траві або на поверхні грунту. Хтось згорає, хтось задихається в диму.

10) Коли гинуть одне або багато ланок з усього біоценозу місця, екологічна ситуація може необоротно змінитися в гіршу сторону. Кожен звір, кожен жучок, метелик, жаба, кожна травинка і кожна квіточка - складають єдине ціле в природі, в біологічного ланцюга. За оцінками вчених, в 10 см шарі верхнього шару грунту міститься або з ним пов'язано близько 90% різноманітності лугових екосистем.

11) При весняному палі можуть пошкодитися дерева, особливо їх коренева шийка - дуже вразливе місце прямо над землею. Не кажучи про те, що дерева можуть просто згоріти, обгоріти від сильної температури набухають навесні нирки, що дуже шкодить дереву, навіть якщо воно виживе. Страждають молоді деревця (особливо такі ранимі породи як дуб, клен, липа). Трав'яні пожежі завдають істотної шкоди узліссях лісу, знищують молоду деревну поросль, служать одним з головних джерел пожеж в лісах і на торфовищах. Навіть слабкий і побіжний трав'яний пожежа здатний привести до загибелі молодих лісових посадок, створюваних для захисту полів від осушення, берегів від ерозії, доріг від сніжних і пилових заметів і т.д.

12) Дим від спалювання трави їдкий, темний, густий - він дуже неприємний людям, їсть очі, неприємно пахне. Алергіки його не переносять. А спалюючи траву в місті або уздовж доріг, ви спалюєте й ті солі важких металів, що осіли на листках, траві і викачані рослинами з грунту - такий дим просто отруйний.

13) Щоб позбавиться від лісових кліщів і захистити себе від енцефаліту, потрібно одягатися в похідний одяг, після - уважно оглянути одяг і все її складки. Застерегтися від кліщів, за допомогою пожежі, можна тільки знищивши все живе.

14) Щоб позбутися від тополиного пуху - варто обрізати «пилять» тополі, а так само замінювати ці дерева на інші породи. Пал трави влітку для того, щоб позбутися від пуху, так само небезпечний, як і весняний упав.

Пам'ятайте: на місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється ніколи ...

Цю інформацію можна розклеювати в містах, селах, дачних, городніх ділянках, щоб люди припиняли пали трави. Також можна доповнити, що впав є адміністративним правопорушенням, за який передбачено штраф.
Так в статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачається відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків.
Кодекс України про адміністративні правопорушення. Стаття 77-1. Самовільне спалювання рослинності або її залишків.
Спалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невикористання особою, яка отримала дозвіл на спалювання згаданої рослинності або її залишків та опавші листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті ж дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
(Примітка: один неоподатковуваний мінімум доходу громадянина дорівнює 17 грн.)
P.S. Розкажіть про цю статтю всім! Всі разом ми зможемо зупинити цю вакханалію над природою!

Про всяк випадок усім, хто виїжджає на природу нагадуємо нескладні правила протипожежної безпеки.

1. Ні в якому разі не паліть траву. Крім того, що це шкідливо для рослин і тварин, такі пали можуть бути небезпечні і для людей. Не розводьте багаття в траві, не залишайте палаючий вогонь без нагляду. Ретельно тушкуйте недопалки і горілі сірники перед тим, як викинути їх. Строго дотримуйтесь правил пожежної безпеки.

2. Якщо ви помітили пожежу - не проходьте мимо. Починаючу горіти траву ви зможете згасити самостійно. Збираючись до лісу на відпочинок або у турпохід, беріть з собою сокиру, складну лопату і відро. Відчувши запах диму, підійдіть ближче і визначте, що горить. Заливайте вогонь водою із сусіднього водойому, засипайте землею.

3. Використовуйте для гасіння пучок гілок від дерев листяних порід завдовжки 1,5-2 метра, мокрий одяг, щільну тканину. Наносите ними ковзаючі удари по кромці вогню збоку, в бік вогнища пожежі, як би змітаючи полум'я. Притискайте гілки при наступному ударі по цьому ж місцю і, повертаючи їх, охолоджувати таким чином горючі матеріали. Затоптує невеликий вогонь ногами, не давайте йому перекинутися на стовбури і крони дерев. Постарайтеся послати гінців за допомогою в найближче селище.

4. Згасивши пожежу, не йдіть до тих пір, поки не переконаєтеся, що вогонь не розгориться знову. Повідомте в лісництво або пожежну охорону про місце пожежі.

5. При неможливості загасити пожежу своїми силами, відходите в безпечне місце і терміново викликайте співробітників МНС або місцевої пожежної охорони.

 

 

| Рейтинг: 4.0/2
Всего комментариев: 0
avatar